Akvaryum Bitkileri
Genel Bakım
Akvaryum havalandırmasının ve ışık seviyesinin yeterli olması ve ısının sabitlenmesi en önemli maddelerdir.Ayrıca akvaryumdaki hastalıklara karşı yapılacak olan ilaçlama da bitkiler için tehlikeli olabilir,zira bazı ilaçlar bitkiye zarar verebilir.Bunun için en uygunu küçük bir karantina akvaryumunun hazırlanması ve hasta balıkların bu akvaryuma tahliyesidir.Karantina akvaryumunda tedavi yapıldıktan sonra filtre,kepçe vb. araçların dezenfekte edilmesi gerektiğini de unutmayın.
Bitkilerin çürüyüp kopmaları akvaryumda büyük bir kirliliğe yok açtığı için vakum vb. aletler ile tabanın temizlenmesi de gerekmektedir.
Genel olarak bitki yetiştirmek oldukça zahmetli bir iştir ki akvaryuma ilk getirdiğinde sağlıklı olan bitkiler bir süre sonra solmaya başlayabilir.Bu yüzden akvaryum dengesi bitkiler için uygun hale getirildikten sonra bitkilerin dikilmesidir.
Diğer bitkilerin havasız kalmasını engellemek için ölü yaprakları kesin ve uzayanları da budayın.Bitkilerin gelişimlerine yardımcı olmak amacı ile piyasada satılan birçok güçlendirici bulabilirsiniz.Eğer yapabiliyorsanız akvaryum kurulumundan önce kumla beraber gübre tabletleri eklemeyi unutmayın.
Bitkilerin Çoğaltılması
Saz gibi bazı bitkiler akvaryum zemininin üzerine kök filizleri çıkarırken kılıç gibi diğer türlerinde kök filizleri zemin boyunca uzanır.Her kökün ucunda yeni filiz büyür ve bitki büyür.
Bitkilerin çoğu üst kesimlerden çoğaltılırlar bu sapın büyüyen bölümünün köklenmesi yoluyla yapılır.Bu parçalar 30cm uzunluğundaki bölümünün kesilmesi ile sağlanır.
Birçok su bitkisinin depo olarak kullandığı ve köksap olarak adlandırılan kökleri vardır.Bunların toprak altındaki saplarından çıkan kökleri bulunur,yüzeylerindeki küçük pul ve tomurcuklardan tanınabilir.Bu kök sapların her biri kök vererek yeni bir bitki oluşturacak kalın dilimlere kesilebilir.Yumru kök ise başka bir depolama organıdır ama sadece büyüme noktası olduğu için farklı parçalara bölünerek çoğaltılması imkansızdır.
Ana bitkilerin çeşitli yerlerinden büyüyen filizler görülebilir.Bunlar zamanla bitkiden ayrılıp yüzeye çıkarlar bu esnada tekrar dikilmemeleri için hiçbir sebep yoktur.
Bitki Seçimi Ve Dikilmesi
Farklı bitkiler farklı su tiplerini severler.Bu bitkiler için en önemli unsurdur.Bitki alınmadan önce dikkatlice incelenmeli ve rengi canlı olanlar sap ve yapraklarında hasar olmayanlar tercih edilmelidir.
Sararmış ve canlılığını yitirmiş yaprağı koparıp atın hem bu sayede akvaryumunuzda gereksiz kirliliği önlemiş olursunuz.Bitkileri kaya yada oduna kaynaştırabilirsiniz bunun için bitkinin kökünü odun yada kayanın üzerine iple bağlamanız yeterlidir.Tabii bunu yaparken bitkinin köküne zarar vermemeye dikkat edin.Belli bir süre sonra bitki kökleri odun yada kayaya tutunacak ve ipe gerek kalmayacaktır.Bu sayede çok güzel bir görüntü elde edeceksiniz.Arka planı motoru,ısıtıcıyı,vb.saklamak için arka kısma gür ve uzun bitkileri dikmeyi tercih edin.Öne doğru tabana daha yakın ve estetik bitkileri koyun.Böylece görüntü daha güzel olacak ve ürkek balıklar yada yavrular için bir sığınma ortamı oluşacaktır.
Zemin kimyasal olarak sabit olmalıdır.İnce çakıllar yada kum büyük çakıllardan çok daha yararlıdır.Ayrıca çakıl dokusunu farklılaştırmak için pişmiş kil parçaları katılabilir.Bunlar yararlı elementler içerir.Yeni dikilmiş bitkilerin köklerinin zarar görmemesi için etrafı çakıllarla kaplanabilir.
Son olarak piyasada bulabileceğiniz ve bitkiler için yararlı elementler içeren çeşitli gübreler,tabletler yada ilaçlar bulunmaktadır.
Bitkilerin Gereksinimleri
Karadaki benzerleri gibi su bitkilerinin de nitrojen fosfor ve potasyum gibi gereksinimleri vardır.Bunların çoğunu sudan alırlar.Yinede bazı bitkiler sadece kökleri sayesinde beslenir.
Bitkiler fotosenteze yardımcı olan yeşil pigment klorofili üretmek için demire ihtiyaç duyarlar.Bakır ve çinko gibi diğer elementler ise pek çok önemli metabolik süreçte vazgeçilmez bir rol oynarlar.
Karbondioksit,
Fotosentezin yakıtı olan karbondioksit bitkilerin büyümesini sağlar.Karbondioksit dozaj sisteminin amacı karbondioksiti 5-12miligram/litre seviyesinde tutmaktır.(Daha yüksek seviyede balıkların böbrekleri olumsuz bir şekilde etkilenir.)
Işık
Her 4,55litreye watt hızlı bir büyüme sağlar.12-16 saatlik bir ışıklandırma büyümeyi hızlandırsa da 10 saatlık ışıklandırma tavsiye edilen bir süredir ki bazı bitkilerde düşük seviyede ışıklandırma ister.Anubias türü piyasada bulabileceğiniz az ışık isteyen bir bitki türüdür.
Bitki Ve Filtreleme
Filtre sistemi akvaryumu temizlemenin yanında fotosentezde yardımcı olur.
Isı
Isıda bitkiler için önemli bir unsurdur.Tropikal bölgelerde yetişen bitkiler için ortalama sıcaklık seviyesi 24derecedir.
BALIK BİTKİ İLİŞKİSİ
Bazı balık türleri bitkilere hiç dokunmazken bazıları yumuşak yaprakları ve filizleri yiyerek yada kumu kazıp köklerinden sökerek kalın yapraklı ve sağlam köklüler dışındaki bitkileri kısa zamanda yok ederler.Eğer akvaryumunuzda zengin bir bitki örtüsü istiyorsanız bitkilerle iyi geçinen türleri seçmelisiniz.
Bitkilere zarar verecek balıkların bulunduğu akvaryumlara ancak kalın yapraklı ve sağlam köklü bitkiler konulmalıdır.Kökleri kazınmaya karşı güvenceye almak için gövdenin etrafına taşlar dizilebilir.
Bazı balık türleri için belli bitki türlerinin akvaryumda bulunmasında yarar vardır.Örneğin guramiler ve betalar su yüzeyinde köpükten yuva yaparken bazı yüzen bitki türlerinden yararlanmayı severler.Bu bitkiler yumurtadan çıkan yavrular için hem saklanma ortamı hem oksijen kaynağı hem de yüzeylerinde yaşayan mikroorganizmalarla besin deposu görevi görürler.Bazı türler geniş yapraklı büyük echinonodorus türlerinin yapraklarına yumurtlarlar.
İnce ve sık yapraklı bitkilerin arasına saklanabilen yavru balıkların akvaryumdaki diğer balıklara yem olmadan paçayı kurtarma şansları çıplak bir akvaryumdakinden çok daha fazladır.
Birçok balık türü suyun biyolojik arıtımına katkıda bulunan ve kendileri için saklanma yerleri oluşturan bitkilerin bulunduğu akvaryumlarda çok daha sağlıklı gelişirler.
KAYNAK: AQUA LİFE OF TURKEY
Bitkili Akvaryumumdan Gözlemler -2
DIV align=centerstrongFONT face=Arial, Helvetica, sans-serif color=#000000 size=2Yeni Gözlemler/FONT/strong/DIV DIV align=leftstrongFONT face=Arial size=2/FONT/strong /DIV DIV align=leftstrongFONT face=Arial colo...
Bitkili Akvaryumumdan Gözlemler -1
FONT size=2FONT color=#990000strongTüm akvaryum severlere merhaba.Bu köşemde yeni kurmaya başladığım bitkili akvaryumum hakkımdaki gözlemlerimi sizlerle paylaşacağım.Bu sayede hem ben akvaryumumun gelişimini eksiklerini daha iyi görecek hemde b...
Akvaryum Balıkları ve Anatomileri
FONT size=2strongBalıklar omurgalı canlılardandırlar fakat diğer omurgalılardan ayrılırlar.Su ortamına uygun vücut yapıları,yüzgeçleri,solungaçları tamamıyla onları diğer canlılardan ayırır.Soğuk kanlı canlılardır.BR BR Balıkların v...
Akvaryum Bitkileri
FONT size=2strongAkvaryum bitkileri akvaryumların doğal görünümlerine büyük ölçüde katkıda bulunurlar.Aynı tuttuğumuz balıklar gibi onlarda dünyanın çeşitli yerlerinden gelirler.Kimi soğuk suyu tercih eder kimi sıcak,kimi çok ışık ister kimi az.B...
Yosunlar Hakkında
DIVFONT size=2strongNasıl oluşurBR1- Akvaryumunuz güneş ışığının bir kısmını bile görüyorsa.BR2- Akvaryumunuz biraz yüksekte ise ahizenizden gelen ısı ve ışıkla.BR3- Akvaryumunuzu aydınlatan florosan ve ampullerden çıkan ısı ve ışık sayes...
Örnek Fraktal Resimleri
img src=http://www.akvaryum.com/Benimsitem/foto/yigit/Fractal018.jpg height=480 width=640 border=0 / DIV DIV/DIV DIV /DIV DIV /DIV DIVimg src=http://www.akvaryum.com/Benimsitem/foto/yigit/Fractal048.jpg hei...
Akvaryum Dekorasyonu
SPAN style=FONT-FAMILY: VerdanaFONT size=2strongAkvaryum Dekorasyonu/strongBRBRKjell Fohrman`ın Back to Nature Aquarium Guide`indan akvaryum dekorasyonu ile ilgili bolümün çevirisidir. Özellikle yeni başlayan akvaristler için güzel bi k...